Omlazování Válečníků pokračuje

Průměrný věk děčínské soupisky, který v posledních utkáních minulé sezony činil jen 24 let, se od léta nejspíš ještě sníží. I proto, že součástí kádru bude nově ještě ani ne 18letý ústecký odchovanec Josef Gabriel (na snímku), který v minulé sezoně hájil barvy děčínské rezervy ve druhé lize.

V dresu Válečníků se křídelník poprvé objevil v sezoně 2022/23, a to v extralize kadetů a v soutěži U19, kde pomohl k postupu do extraligy. Právě v této dorostenecké soutěži byl v minulé sezoně s průměrem 14,6 bodu top skórerem týmu, který dotáhl do předkola play-off. Ve druhé lize mužů se blýskl průměrem téměř 11 bodů a vedle toho už trénoval i s A-týmem.

Vedení klubu se s členem širší reprezentace do 18 let domluvilo na tříleté spolupráci a bude tak součástí kádru A-týmu, přičemž ho čeká poslední rok v extralize U19 a opět i druhá liga mužů.

„Pepa je mladý kluk s potenciálem vyrůst v ligového hráče. V jak dobrého, to už záleží hlavně na něm. A i když není úplně typický příklad našeho odchovance, jedná se o další propojení s mládežnickým programem. Jsme rádi, že jsme se dohodli na dlouhodobé spolupráci,” uvedl generální manažer Lukáš Houser.

Větší stopu by za sebou v nové sezoně NBL měli zanechat i další dva mladíci, kteří sice v uplynulém ročníku už do kádru patřili, ale odehráli jen pár minut.

Prvním je 19letý rozehrávač Tomáš Randýsek, který je členem týmu už tři roky. V minulém ročníku hrál především druhou ligu mužů (průměr 10,1 bodu) a ve druhé části sezony si vyzkoušel i první ligu v dresu Radotína. V obou soutěžích by měl být aktivní i nadále.

Dalším mladým čekatelem je 19letý křídelník Oliver Žižka, který loni absolvoval kompletní letní přípravu s A-týmem, odehrál i několik přípravných zápasů a začal se rozkoukávat na nejvyšší mužské úrovni. Kvůli zraněním a studijním povinnostem však během sezony absolvoval jen malou část tréninkového procesu, což mu znemožnilo získat víc než jeden start proti Ostravě.

V uplynulé sezoně nastupoval primárně v extralize juniorů U19 (průměry 11,5 bodu a 8,1 doskoku) a ve druhé lize mužů (průměr 8,2 bodu). V sezoně 2022/23 také působil v týmu federační CZ Academy. Loni se probojoval na A-divizní mistrovství Evropy U18, letos byl členem širšího výběru reprezentace U20. Vedle fungování v děčínském A-týmu bude pokračovat ve druhé lize.

Autor: Redakce NBL
Reklama
Hyundai Tucson