Trémista ve škole, zabiják v koncovkách

S JAKUBEM NEČASEM I když bez bouřících fanoušků, frčí v téhle sezoně po divoké horské dráze, kde jej za každou zatáčkou čeká nové a netušené dobrodružství. Dokázal zabodovat jako člen All-Star sestavy v turnaji juniorské Euroligy. Byl důležitým snajprem v koncovkách dvou posledních bitev čtvrtfinále. V té závěrečné navíc v obraně zneškodnil o generaci zkušenějšího veterána evropských palubovek Blakea Schilba.

A v těžkém semifinále stihl dát i sedm a devět bodů Nymburku. Je to zatím skutečně požehnaná sezona pro 17letého forwarda Jakuba Nečase, jejž od pátku čeká ještě boj o jeden velký bonus. To pokud by jeho Brno v dvouzápasové minisérii s Kolínem uchvátilo bronzové medaile a tedy první cenný kov v krátkých dějinách klubu. 

”Jsou to pro mě samozřejmě obrovské zážitky. Ty největší byly ze závěru skupiny A1 a teď z play-off, kdy se mi konečně začalo pořádně dařit.  A jsou to fakt neskutečné zážitky, výhru nad USK v pátém čtvrtfinále ani nedokážu popsat. To byl jeden z mých nejšťastnějších dnů v životě,” září mu oči ještě dva týdny poté. 

A když má říct, co by pro něj v tomhle věku znamenala případná ligová medaile, už mu skoro docházejí slova. ”Ještě před rokem jsem si ani nedokázal představit, že teď budu nastupovat v play-off. Takže ten bronz by znamenal strašně moc a udělám pro něj všechno,” slibuje před pátečním úvodním duelem na domácí půdě (17:00 na TVCOM.cz). 

Pokud by cinkla medaile, nebylo by to pak zralé i na nějakou prémii od táty, který je mimochodem spolumajitelem klubu? ”To vůbec. Nebo o tom aspoň nevím. A radši se na to ani nebudu ptát,” odvětí synátor, jako by tušil, že otec má v aktuální covidem sešněrované době starostí nad hlavu. 

Z odvážných výkonů potomka nicméně musí mít Ctirad Nečas velkou radost. Jeho klíčové trojky ze závěru čtvrtfinálových utkání 4 a 5 týmu pokaždé bodly v pravý čas a pomohly jej nasměrovat k vítězství.    
”Když to na mě padlo, tak jsem v těch situacích neváhal. I proto, že trenéři Bartoň a Růžička mi už dlouho opakují, ať střílím. A když mám volno, ať vůbec neváhám. Tak jsem to někdy od poloviny sezony začal dělat. Ty trojky z koncovek byly i dobře zvolené a padly tam,” pochvaluje si středoškolák, kterému se prý ani v takto vypjatých okamžicích, kdy je na čáře osud celé sezony, vůbec netřásla kolena. 

”Ani nevím, čím to je, asi si to člověk takhle musí vybudovat,” krčí rameny, aby vzápětí docela překvapil: ”Já jsem přitom obrovský trémista, před každou písemkou ve škole i před každým zápasem. A kdy to pak spadne, to jsem ještě nezjistil. Přichází to nejspíš s tím, jak se mi v utkání daří.” 

Ve svém ”Zápase sezony”, tedy v pátém duelu s USK se 7 body, 6 doskoky, 4 asistencemi a jedním blokem na Schilba za 21 minut, se ovšem vedle útoku zaskvěl i výtečným krytím českého reprezentanta Schilba. 

”Měl jsem o něm dost informací od našich trenérů a snažil se s nimi co nejlíp naložit. Díval jsem se i na jeho starší zápasy, včetně těch z mistrovství světa, což mi dal za úkol pan trenér Bartoň. A já si ho splnil, šel do toho připravený a věřil si, že soupeře ubráním. Je to právě o tom si věřit a být připravený,” zdůrazní ligový zelenáč. 

V semifinále to proti elitnímu celku Ligy mistrů už ale byla docela jiná káva, což pocítil i Nečas. Týmu navíc už v poločase prvního duelu s Nymburkem odpadly dvě zraněné opory Puršl s Půlpánem a vypadly z toho tři jednoznačné výsledky. V posledním utkání navíc chyběl i zkušený pivot Krakovič.

”Asi nám to ještě nebylo v téhle sezoně přáno shůry, abychom šli do finále přes Nymburk,” usměje se forward. ”Prostě to tak dopadlo, ale Viktor Půlpán a Kuba Krakovič už na Kolín budou připraveni a my se budeme to semifinále snažit napravit.  Jistě to, že nám chybí Šimon Puršl, je někdy v naší hře znát, ale Ondra Husták s Kubou Joklem ho teď podle mě dokážou plnohodnotně nahradit.” 

Pro Nečase, a jistě nejen pro něj, to bude proti Kolínu vůbec první zkušenost se sérii hranou na celkový rozdíl ze dvou utkání. ”Myslím si ale, že pro nás je výhodou začínat doma. Ve druhém zápase už je podle mě na domácí tým větší tlak.” 

Mladík ovšem jedním dechem dodává, že v kolínském stánku se nehraje snadno. ”Já tam v sezoně nastoupil jednou a po pravdě se mi tam hrálo fakt špatně. Už při rozcvičování to nebylo příjemné, nestřílí se mi tam dobře. Když tam nemáte nastříleno, tak nemáte skoro šanci trefit třeba osm z deseti trojek.” 

Brňané se podle Nečase nechystají speciálně zaměřit na hlavní zbraň hromadného ničení Medvědů, jíž jsou trojky. ”Soupeř má dobré individuality, které dokážou vytvořit pozice jak pro sebe, tak pro ostatní, ale my musíme být v obraně důslední ve všem. Nedá se soustředit jen na jednu činnost, protože pak by nám to chybělo někde jinde.” 

Nečas je stejně rezolutní ještě v jedné oblasti, a to v té týkající se určování tempa hry. ”Kolín hraje úplně jiný basket než my a my se mu nesmíme přizpůsobovat, protože ta hra nám vůbec nevyhovuje. Budeme tak chtít určovat tempo, aby se soupeř nedostal do svého rytmu, v němž se s ním strašně těžko hraje.”

Autor: Redakce NBL
Reklama
Detail článku - Kooperativa