Je tu první ligový víkend! I se Studiem

Dnes vpodvečer vypukne už 33. ročník Kooperativa NBL, a to duelem mezi USK Praha a nováčkem GBA Fruko-Schulz Jindřichův Hradec, který od 17 hodin začne sledovat i úvodní Studio Basketbal.

V 18:00 pak přijdou na řadu souboje Olomoucka s Pardubicemi a Děčína s Ostravou, což bude repríza poslední série o bronz. V neděli neúplný program prvního kola završí zápas Písku s Brnem (17:00).

sobota 17:00 ve Studiu Basketbal
USK PRAHA - GBA FRUKO-SCHULZ JINDŘICHŮV HRADEC

Kurzy Chance na výhru: 1,25 - 4,15

Staronový účastník NBL z jihu, který nahradil v lize končící Kolín, se při svém návratu mezi elitu po dvouletém odloučení představí na pražské Folimance, na což si posvítí i Studio Basketbal. V expresním čase složený tým, který v přípravě nesbíral závratné výsledky, přidal do svého středu americké guardy Fairweathera a Bajemu, dalšího Američana na pivotu Wiznitzera, rozehrávače Feštra a do ligového týmu povýšil brazilského mládežnického reprezentanta Kemma. Prvotním cílem týmu bude záchrana v soutěži, cokoli víc by pro sestavu slovenského kouče a bývalého hráče NBL Andreje Červenky bylo příjemným bonusem.  

Řádně proměněné Sovy, jimž z předchozí obehrávanější osy zůstal v kádru jen kvartet Samoura, Švec, Vlk a Fuxa, v létě poutaly pozornost především návratem bývalého reprezentanta Schilba, který na sebe vzal i roli asistenta nového amerického kouče Davida Galea, který si prošel i řadou angažmá v NBA.

Pražané vedle Schilba získali také power forwardy Ibarguena z Kolumbije a Bruce z Německa a k nim přidali kanadského shooting guarda Campbella. Po přípravných soubojích převážně s celky z nižších německých soutěží je jejich forma nečitelná a víc tak ukáže až první ligový zápas. Velmi mladý kádr jistě bude chtít cílit na nadstavbovou skupinu A1, ale otázkou bude, jak se mu podaří nahradit nedostatek ligových zkušeností většiny týmu.    

Andrej Červenka (kouč GBA Fruko-Schulz Jindřichův Hradec): „Do kolotoče NBL vstupujeme utkáním proti USK Praha. Družstvu, se kterým máme hodně podobný věkový průměr. Každopádně malou neznámou pro nás budou legionáři, kteří v létě doplnili družstvo USK, a také nový trenér, což naznačuje možná trochu obměnu herního stylu. Víme, že USK se vždy prezentuje velmi fyzickou a tvrdou hrou a určitě právě toto od utkání můžeme očekávat. Se vším respektem k soupeři se ale budeme hodně soustředit na nás. Chceme hned od začátku soutěže budovat a tvořit naší identitu, snažit se soupeři vnutit náš herní styl, hrát agresivně, s důrazem a hlavně být silný tým v přechodové fázi. Každé utkání v nejvyšší soutěži bude pro mnohé naše hráče křest ohněm, ale věříme, že příprava nás dostatečně prověřila a připravila na to, co nás čeká. Do Prahy jedeme zabojovat o vítězství.”

David Gale (trenér USK Praha): „Všichni v klubu se těší na zahájení sezony. Pro naše kluky to bude skvělá zkouška proti GBA, týmu, od kterého očekáváme, že bude mladý, hladový a bude hrát v tempu. Do zápasu vstoupíme s cílem být fyzicky aktivní a agresivní v obraně a hrát zábavný styl basketbalu na útočné polovině. Je skvělé, že můžeme začít sezonu na Folimance před domácími fanoušky, od kterých očekávám velkou energii a podporu.”

sobota 18:00
BK OLOMOUCKO - BK KVIS PARDUBICE

Absence Pardubic: forward Simonides (obnovené zranění ramene)

Kurzy Chance na výhru: 2,70 - 1,50

Hanáci po změně svého vedení a prakticky kompletním protočení kádru budou zprvu pro všechny soupeře velkou neznámou, což může být i jejich výhodou. Díky setrvání kouče Hipshera nicméně lze předpokládat, že pětice nových Američanů bude opět výrazně individuálně vybavená a svými akcemi bude bavit publikum.

Novými muži jsou power forward Nuhu, forward a možný skórer Wertz, křídelník Asberry a z NCAA přicházející rozehrávač Wright a power forward Carter. Vedle nich klub vzal i několik mladých Čechů jako guardy Nábělka, Gogu (oba se na Hanou vracejí) a Marka Půlpána, křídlo Jiřího Svojanovského a forwarda Oupoha z Jindřichova Hradce.   

Hosté z Pardubic vyjma Švrdlíka s Šafarčíkem proměnili svou opěrnou páteř rovněž ve velkém. Zprvu jen jedenáctičlenný tým nového kouče Šotnara má nyní ve svém středu ex-sovího forwarda Williamse, ex-medvědího snajpra Novotného, v Nymburce málo využívaného power forwarda Kováře, na stejné pozici reprezentanta do 20 let Šťovíčka, dále brněnského ex-dirigenta Šišku a jako staronovou posilu amerického obra pod košem Brunka, který v týmu loni skončil už po několika zápasech, ovšem se skvělými čísly.

Beksa nestojí na až tak hvězdných jménech, ale při dobrém zdraví z jejího týmového potenciálu reprezentační asistent Šotnar vyždíme téměř jistě maximum a pak by tým mohl cílit i na boje o medaile.

Andrew Hipsher (kouč BK Olomoucko): „Víme, že nás čeká těžký soupeř, který sice stejně jako my prošel velkou obměnou, získal ale velice kvalitní hráče. Sledovali jsme pardubické výkony v přípravě, byly opravdu dobré. V kádru našeho protivníka je řada výborných individualit, které ovšem hrají týmově. Na střídačce mají navíc trenéra, který v minulé sezoně dovedl Ústí až do finále NBL. Přesto věřím, že do sezony vstoupíme úspěšně. Pracujeme na tom v každém tréninku.”

Jan Dvořáček (asistent BK KVIS Pardubice): „V posledním týdnu přípravy jsme dolaďovali určité útočné i obranné věci z našeho pohledu, ale už jsme se soustředili i na soupeře. Čeká nás zápas proti týmu, který má svoji hru založenou primárně na hře 1 na 1 z perimetru. Olomoucko se opírá o pět zahraničních hráčů, podpořených dvěma zkušenými českými basketbalisty. V našem výkonu nesmí chybět to, o co se snažíme od začátku přípravy, což je maximální nasazení nejen na obranné polovině, ale po celém hřišti, protože se snažíme hrát ve vysokém tempu. Kromě agresivity zmíním také rychlou hru v přechodové fázi, a když půjde o postupný útok, tak dobrý pohyb míče a kolektivní hru. Věřím, že na první utkání jsme dobře připraveni a do soutěže vykročíme správnou nohou.”

Luboš Kovář (power forward BK KVIS Pardubice): „Olomoucko složilo prakticky úplně nový tým. Mají pět Američanů a u nich je specifické to, že nikdy nevíme, kdo zahraje, kdo zrovna bude mít den. Každý se může trefit. My musíme hrát to, co jsme hráli celou přípravu a co hrajeme každý den na tréninku, to znamená rychle a agresivně dopředu, s tvrdou, nátlakovou obranou po celém hřišti. Musí to být týmová práce! Věřím, že když v tomhle, v té týmovosti, budeme hrát stejně, jako jsme to předváděli v přípravných zápasech, tak si z Olomouce odvezeme vítězství.”

Atrakce utkání: divácké soutěže.

sobota 18:00
BK ARMEX ENERGY DĚČÍN - NH OSTRAVA

Absence Ostravy: rozehrávač Majerčák (zranění prstu na tři měsíce), křídlo Janů (přetržené vazy v koleni)

Kurzy Chance na výhru: 1,30 - 3,67

V repríze posledního souboje o třetí místo se utká děčínský obhájce bronzu a senzačně čtvrtá Nová huť. Válečníci svůj kádr v létě změnili minimálně, když angažovali především skórersky i defenzivně schopného novozélandského křídelního reprezentanta Davidsona a pod koš z Opavy přicházejícího Pecháčka. Tým, který v přípravě zaujal i skolením polské Zelené Hory, bude oproti většině celků těžit z dlouhodobé sehranosti, domácího prostředí a samozřejmě ze všestranné hry svého lídra Waltona. Poté, co Děčínu naposledy jen těsně uniklo další finále, bude na nejvyšší pozice útočit i v letošní sezoně.

Od Nové huti se po velmi nečekaném dobytí čtvrtého místa bude čekat zase o něco víc a právě to přišel zajistit ex-ústecký motor Autrey, jehož přítomnost v hlavní roli a bohaté zkušenosti můžou Ostravě dát lepší vyhlídky než loni už od začátku sezony. Klub si nově vzal už jen amerického power forwarda Thomase a jako silný tmel i ostravského rodáka Gniadka, který si motivován mrzutým koncem v Opavě ještě odložil definitivní konec kariéry. Je možné, že NH se díky těmto transferům posune do role černého koně.

O jejích ambicích leccos napovídá, že při aktuálních zraněních zejména důležitého rozehrávače Majerčáka na poslední chvíli zvládla tuto díru v kádru zaplnit a povolala do zbraně Litevce Adomase Sidarevičiuse a na zkoušku vzala i 206 čísel vysokého amerického power forwarda Coreyho Manigaulta. „Adomas je mladý, velice dravý rozehrávač, vyniká především v obranné fázi a v útoku naopak umí dobře najíždět a hledat volné spoluhráče ve střeleckých pozicích,” řekl k nové posile trenér Adam Choleva.

Tomáš Grepl (trenér BK ARMEX Energy Děčín): „Ostravské družstvo posílil Autrey, který vytvoří velmi silnou rozehrávačskou dvojici s Matejem Majerčákem. Tato dvojice společně s Michalem Svobodou vytvoří úderné trio, které bude trápit každou obranu. Pod košem se budeme pasovat se zkušenými hráči jako jsou Thomas, Škranc, Heinzl nebo Gniadek. Pokusíme se co nejrychleji překonat nervozitu z prvního domácího zápasu a předvést lepší výkon než v přípravném období.”

Tomáš Pomikálek (křídlo ARMEX Energy Děčín): „Je tady začátek ligy a všichni se už určitě nemohou dočkat prvního zápasu. Stejně tak i my jsme zvědaví, jak bude letošní ročník vypadat. Ostrava přivedla ke svému základu mimo jiné Gniadka a Autreyho, takže věřím, že letos bude konkurenceschopná a mohla by navázat na úspěšný konec minulé sezony. A proto my už od pondělí soustředíme veškerou přípravu na tento zápas a věříme, že opět na konci utkání s našimi fanoušky budeme moci zvedat ruce nahoru.”

Nihat Gürbüz (asistent NH Ostrava): „Předsezónní přípravu jsme absolvovali s týmem, který se skládá se zkušenějších hráčů, než jsme měli v minulé sezoně. Známe atmosféru a halu v Děčíně a na zápas se těšíme. Tak jako soupeř i my chceme sezonu zahájit vítězně.”

neděle 17:00
SRŠNI PHOTOMATE PÍSEK - BASKET BRNO

Absence Písku: křídlo Josef Svoboda (rekonvalescence po operaci lokte)

Kurzy Chance na výhru: 1,96 - 1,94

Tradičně v neděli odpoledne odpálí sezonu domácím duelem s Brňany roj píseckých Sršňů. Ti udrželi drtivou většinu týmu a přidali jen ústeckou podkošovou dvojku Karlovský - Haiblík a na rozehru univerziádního vítěze z Pardubic Burdu, který by měl odlehčit břemeno pro motor mužstva Sýkoru. V přípravě Písek plenil Rakousko a zdá se, že ještě o štok posunul svou už tak náročnou a dynamickou hru, kterou bude chtít uštvat každého soupeře. Vylepšení jedenáctého místa je tak minimálně na obzoru.

Ovšem i Brno bude chtít navýšit svou poslední účast ve čtvrtfinále, v němž bylo Děčínu soupeřem jen v prvních dvou utkáních. Vedení klubu podle všeho pozvedlo loni chybějící palebnou sílu, o což se nejvíc bude starat pravděpodobný top skórer a navrátilec Bálint. Kromě něj už přišli jen americký power forward Baker, jeho krajan na pivogtu Chargois a jako další centr objev letošního reprezentačního léta Kejval.

Jan Čech (kouč Sršni Photomate Písek): „V neděli startuje další ročník Kooperativa NBL a pro nás je to stejná neznámá jako před rokem. Přivedli jsme zajímavé posily, povedla se nám příprava, všichni hráči jsou natěšení, a přesto sám nejsem schopen odhadnout naše síly. Vím jen, že proti atleticky skvěle vybavenému Basketu Brno nás čeká přetěžký úkol. Je to mladý tým, který vychází z kvalitní defenzivy, a po příchodu Ríši Bálinta půjde nahoru i jejich útočná hra. Ve vyprodaném sršním hnízdě ovšem chceme uspět pokaždé, a tak věřím, že za podpory našich fanoušků odstartujeme sezonu co nejlépe.”

Vojtěch Sýkora (rozehrávač Sršni Photomate Písek): „Vzhledem k brzkému konci minulé sezony se už na začátek letošního ročníku všichni těšíme. Budeme se chtít prezentovat podobným herním stylem jako loni, tedy agresivním, rychlým a kolektivním basketbalem. To samé však bude platit o Brnu, a tak rozhodne, kdo si s agresivitou soupeře poradí lépe.”

Richard Kucsa (asistent Basket Brno): „Na start Kooperativa NBL se těšíme a chceme začít sezonu úspěšně. V Písku nás čeká skvělá basketbalová atmosféra, ve které se soupeřům obecně hraje hůře, s čímž se musíme vyrovnat. Chceme být důslední při bránění domácích střelců a dělat chytrá rozhodnutí v naší útočné fázi.”

Petr Křivánek (rozehrávač a nový kapitán Basket Bnro): „První utkání sezony je za dveřmi a my se už těšíme, až vše vypukne a začne zápasový kolotoč. V prvním kole nás čeká těžká prověrka na palubovce Písku, kde nás přivítá jejich dobře známá, hlasitá fanouškovská základna. Musíme se připravit na jejich agresivní a nepříjemný styl basketbalu. Uděláme všechno pro to, abychom do sezony vstoupili vítězně.”

Autor: Redakce NBL
Reklama
Detail článku - Kooperativa